Online afspraak
Offerte
Schade aan je auto zelf betalen, wanneer is dit aan te bevelen?
Schade aan uw auto is natuurlijk erg vervelend. In een eerste reactie denkt u direct aan uw autoverzekering. Daar betaalt u iedere maand premie voor. Het lijkt logisch om een schadeclaim in te dienen en uw auto weg te brengen voor herstel. Maar het vervelende is dat dit vaak een terugval in schadevrije jaren betekent, waardoor de korting op uw verzekering afneemt. Uw service adviseur geeft u graag deze tip: laat de schade aan uw auto vrijblijvend beoordelen. Het is vaak interessant om lichte (lak) schades zelf te betalen. Uw premie blijft gelijk, en uw auto wordt voordelig hersteld.
Advies over schadeherstel aan uw auto is bij Uw service adviseur gratis!
Download gratis het Europees schadeformulier
Waarom een claim niet altijd verstandig is
U bent waarschijnlijk heel goed bekend met het feit dat u bij de verzekering korting krijgt wanneer u schade vrije jaren heeft. Bij elk schadevrij jaar komt u wat hoger op de ladder, de zogenaamde Bonus/Malusladder. Met elke trede die u stijgt, stijgt ook de korting. Die kan flink oplopen.
Andersom werkt het echter exact hetzelfde. Telkens wanneer u een claim indient daalt u met een aantal treden. De korting wordt hierdoor uiteraard direct lager. Omdat u niet met een trede zal zakken maar soms met wel vijf treden tegelijk, is dat verschil direct groot. Hierbij maakt het weinig uit of de claim 500 of 5000 euro bedraagt. Uw verzekeringspremie zal even hard stijgen. Daarom kan het bij een relatief lage claim voordeliger zijn om het zelf te betalen. Hierbij moet goed kijken naar het omslagpunt, het bedrag waarbij het dus voordeliger is om zelf te betalen. Dit kan echter vrij lastig zijn, zeker ook omdat de voorwaarden overal weer anders zijn.
Autoschade indienen als claim of niet?
Als de stijging van de premie hoger is dan de kosten van het ongeval is het interessant om zelf te betalen. Toch moet u dan wel rekening houden met onderstaande zaken:
- Wellicht is het een groot bedrag ineens om op te hoesten, bij extra verzekeringspremie is het verdeeld.
- Wellicht heeft u een bonusbescherming, of een no-claimbescherming. Hiermee kunt u elk jaar schade claimen zonder een hogere premie. Dit is echter wel nog altijd nadelig als u overstapt naar een andere verzekeraar, uw schade vrije jaren vervallen namelijk wel.
- Het voordeel van zelf betalen vervalt uiteraard wanneer u in de periode erna alsnog een claim indient.
- Bepaalde verzekeraars handelen heel coulant, informeert u daarom altijd eerst goed naar de voorwaarden en mogelijkheden. Advies vragen is gratis.
Een voorbeeld uit de praktijk
Om te kijken in wat voor gevallen het voordelig kan zijn om geen claim in te dienen hebben we een voorbeeld genomen. Stel dat uw korting 50% procent is momenteel. U heeft een jaarpremie van 1000 euro. U heeft een ongeval en wil een claim indienen van 800 euro. Door dit in te dienen zakt u vier treden, en bent u ook vier jaar weer bezig om terug naar uw oude korting te komen. Als u daarna 10 jaar zou rijden zonder claim in te dienen ben je meer extra premie kwijt dan de 800 euro die u ermee wint. Wanneer u direct de 800 euro zelf betaalt verdiend u dit in de jaren erna dus ruim terug. Mits u natuurlijk schadevrij blijft rijden. Anders komt u alsnog in een lagere trede terecht en heeft u de 800 euro zelf betaald. In dat geval ben je het minst gunstig uit.
Dit is echter nooit vooraf te voorspellen. Ga dan vooral ook na wat de kosten van beide opties zijn, kijk hoeveel het scheelt en kies op gevoel. Als u de jaren erna door niet te betalen een klein bedrag wint, is het misschien verstandig om toch een claim in te dienen. Dan hoeft u niet bang te zijn de jaren daarna autoschade te maken en nóg meer kosten te maken.
U kunt hiervoor natuurlijk altijd vrijblijvend advies opnemen met Maico Rutten!